„Ze zijn mooi roze en helemaal gaaf.” Xander de Buisonjé praat over de laatste foto van zijn stembanden. De zanger geeft zaterdag na maanden van stilte zijn eerste concert. „Natuurlijk ben ik hartstikke zenuwachtig. Maar alle seinen staan op groen. Ik ga er weer tegenaan.”

Zijn lieve aanstaande bruid Sophie had dit voorjaar uren op internet gezocht en uiteindelijk in Amerika de dokter gevonden die ook Julie Andrews en Steven Tyler van Aerosmith heeft geopereerd. Xander: „Mijn stem is mijn gereedschap en ik wilde er een keer goed naar laten kijken. Sophie en ik zijn tien dagen naar Boston gegaan. Daar heb ik mijn zelfvertrouwen teruggekregen.”

„Mijn stem klinkt gewoon hees”, lacht Xander. „Dat is helemaal niet erg. Dat hoort bij mij, zo zit ik in elkaar. Ik ben in Amerika drie keer onder het mes gegaan. Eén keer is onder narcose gekeken wat er precies aan de hand was. De tweede keer zijn mijn stembanden opgerekt om het bereik te vergroten. En de derde keer zijn er bloedpropjes weggebrand die anders bloeduitstortingen en dan littekenweefsel zouden kunnen geven. Ik heb ook allerlei advies gekregen over hoe ik mijn hoofd moet bewegen. Niet ineengedoken zitten over de piano, niet mijn hoofd wegdraaien omdat ik dan één stemband afknijp. Dingen waar ik in het vervolg beter op zal letten.”

Xander de Buisonje boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

bron:telegraaf